PDF מונגש

לחצו על התמונה על מנת
לשמוע כיצד עיוורים יכולים
״לקרוא״ PDF מונגש

מהי נגישות

בשנת 2006 התחיל בישראל תהליך לקידום נושא הנגישות לאנשים עם מוגבליות, ולצד חוקים המחייבים הסדרי נגישות בבניינים ציבוריים (כגון שירותי נכים, חניית נכים, רמפות ומעליות, המאפשרים גישה חופשית גם למי שמתנהל בצורה מוגבלת), קודם בהרחבה גם נושא הנגישות ברשת האינטרנט.

כיום קשה אפילו לדמיין את החיים המודרנים בלי האינטרנט, שהוא חלק בלתי נפרד מכל תחום בחיינו. אנחנו פועלים מתוך בטחון שכל מידע שנצטרך יהיה זמין לנו בקצות האצבעות, אבל לא לכולם יש גישה כל כך זמינה וברורה-מאליה לאתרי אינטרנט. עבור אנשים עם מוגבלות, אשר מהווים 15% מאוכלוסיית העולם, יש קושי משמעותי לגלוש ברשת, וכתוצאה מכך קושי ממשי להשתלב בחיים בצורה אופטימלית.

קיימת קשת רחבה של קשיים ומוגבלויות שדורשים התייחסות בתהליך ההנגשה של אתרי האינטרנט, כגון:
מוגבלות ראייה - החל מעיוורון מוחלט, דרך לקויות ראייה בשלבים שונים, ועד עיוורון צבעים וגוונים ועוד.
מוגבלות פיזית - בעיקר מוגבלויות בהפעלת הידיים, המקשות על תפעול העכבר והמקלדת.
לקות קוגניטיבית - ממוגבלות שכלית קשה ועד בעיות בהבנה, קשיי קריאה.
מגוון רחב של קשיים נוספים כגון לקות שמיעה, לקויות למידה, גולשים שאינם מכרים את השפה, אנשים עם בעיית קריאה, קשיי התמצאות באתר, קשיי תפעול, חוששים מטכנולוגיות ועוד.

כפי שבכל בניין ציבורי יש לאפשר גישה נוחה לכל המבקשים לבקר בו, ולצורך כך יש לבצע גם הסדרי נגישות המתאימים לבעלי מוגבלות, כך ברור שיש להנגיש גם את הכלי הכי נפוץ בחברה המודרנית, ובכך לאפשר לכולם יכולת זהה לקבל שירות ולנהל את חייהם בשוויון ובנוחות, בצורה עצמאית ועם כבוד לצרכיהם. החל משנת 2017, מחוייבים אתרים בישראל לעמוד באמות המידה של החוק להנגשת אתרי אינטרנט.

מבחינה עסקית, יש בתהליך הנגשת אתרי אינטרנט הגיון רב. אחרי הכל, בעלי מוגבלות הם אחוז משמעותי של משתמשים ולקוחות פוטנציאליים שרק עכשיו מתחילים לקבל את הגישה המלאה לשירותים ומוצרים המוגשים באתרים מסחריים ברשת. הפיכת האתר לנגיש יגדיל את כמות הגולשים באתר, וישפר את חשיפתו במנועי החיפוש. וכמובן, עסק שלא עומד בסטנדרטים של נגישות כפי שהוגדרו, עובר על החוק וחושף את עצמו לתביעה.

התאמת האתר לתוכנת הקראה

בעלי המוגבלויות השונות, ובראשם בעלי מוגבלות ראיה, עושים שימוש בטכנולוגיות מסייעות שונות, כגון מסך ברייל ותכנת הקראה. תוכנה מסוג זה יודעת ״להקריא״ את הטקסטים באתר בקול רם, כדי שאנשים עם מוגבלויות ראייה יוכלו ״להקשיב״ לאתר. לצורך כך נדרש לערוך התאמות מסוימות בכל חלקי האתר, כולל בקבצים הקיימים בו להורדה (וורד, pdf, מצגות), סרטוני וידאו המוטמעים בו, באפליקציות למובייל, וכד׳) ולהכניס קודים מסויימים שיאפשרו לתכנה לקרוא בהיררכיה הנכונה (למשל, כותרת ראשית ואחריה כותרת משנה, וכד׳) ולזהות חלקים שונים בתוכן כגון טקסט, תמונות, קישורים ועוד.
לחצו כאן כדי לקבל הדגמה של טקסט מותאם לתכנת קריאה.

באמצעות השימוש בתיאור טקסטואלי (טקסט "ALT" - תגית טקסטואלית שמקושרת למילה או אובייקט באתר), מקדדים כל חלק בדף עם תיאור רלוונטי. תגית "ALT" אינה נראית בעין, אך תכנות העזר יודעות לקרוא אותה ולהתייחס לטקסט שבה. בתהליך הנגשת התאר משתמשים בקידוד הזה על:
תמונות - התכנה תבהיר שמדובר בתמונה, ותקריא את התאור של המתרחש בתמונה, על פי הטקסט שהכנסנו בתגית "ALT". כך יוכלו המשתמשים בעלי המוגבלות לקבל גישה גם לאימג׳ים באתר.
כפתורים באתר - לכל הכפתורים הגרפיים שאנחנו רגילים לראות בכל מקום באתר, כגון ״אישור״ / ״ביטול״ / ״חיפוש״ / ״לפרטים נוספים לחצו״ וכדומה, יש לספק תגית "ALT". כמו כן יש לדאוג שניתן לעבור בין הכפתורים על ידי לחיצה על מקשים, כגון מקשי חצים ומקש ״TAB״, וניתן לבחור בהם ע״י לחיצה על מקש ״ENTER״.
טבלאות - באמצעות שימוש בתגיות ״ALT", תכנת ההקראה תגדיר שמדובר בטבלא, ותקריא כותרת לכל חלק במבנה הטבלא (״עמודה״ > נושא העמודה / ״שורה״ > תוכן השורה, וכדומה).
טפסים - נעשה שימוש בתוויות (Labels) בשדות טפסים, בשדות החיפוש ובכפתורי הפעולה (״שלח״ / ״הירשם״ וכד') כדי להפוך את חווית מילוי הטופס לקלה ונהירה גם עבור לקויי ראיה.

CAPTCHA - המבחן שבודק האם אדם אמיתי גולש באתר, בו נתקלים גולשים כשהם עושים פעולות כגון הרשמה לאתרים, קניה ברשת ועוד. בדר״כ מוצגים על המסך נתונים בצורת אימג׳ גרפי ואנו מתבקשים לתאר אותם או לשחזר אותם (הצורה הנפוצה היא מילה או מספר המוצגים במעוות). בהתאמת האתר לבעלי מוגבלות יש לספק חלופה על ידי הטמעת מנגנון קולי שיחליף את הקוד הגראפי.
על האתר לכלול מנוע חיפוש מובנה, תוכן עניינים ו/או מפת אתר.

סרגל נגישות

תפריט נגישות:

הקטנה והגדלה של גודל הגופן

ההאתר יאפשר להגדיל ולהקטין את הטקסט בו מבלי לפגוע בעיצובו ע"י שימוש בצירוף המקשים Control + להגדלה, ו-Control - להקטנה

ניגודיות צבעים (כהה, בהירה, שחור לבן)

בעיצוב האתר יש לשים דגש על ניגודיות בצבעים, על מנת להקל קריאה של לקויי ראייה, ויאפשר לגולשים לחזק או להחליש את הניגודיות באופן עצמאי, וכן לשנות צבעים לפי העדפתם

ניווט מקלדת

בניית האתר תאפשר גלישה ללא צורך בשימוש בעכבר, על-ידי שליטה בפעולות באמצעות מקשי המקלדת: חצים, TAB וכיוצ׳

פונט קריא, קו תחתון לקישורים

יש לדאוג לפונט אינטרנטי קל לקריאה, וסימון ברור של קישורים מוטמעים בתוך טקסט.

הצהרת נגישות

על האתר לכלול הצהרת נגישות, אשר נועדה להעניק מידע אודות נגישות האתר.

האתר יציין את היותו נגיש ע"י לוגו מיוחד  negishuticon

* נכתב בעזרת נתונים מאתר נגישות ישראל